Ponad sto osób uczestniczyło w podsumowaniu projektu „Tradycje kulinarne w gminie Przasnysz”, który przez wiele tygodni trwał w Gminnej Bibliotece Publicznej w Bogatem. Spotkanie to było efektem działań, które przygotowano dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej.
Spotkanie podsumowujące zorganizowano w ostatnich dniach maja. Wzięło w nim udział wielu zaproszonych gości, na czele z wójt Grażyną Wróblewską, przewodniczącym rady Andrzejem Sekuną, radnymi gminnymi oraz księżmi z parafii położonych na terenie gminy. Nie mogło zabraknąć również przedstawicieli kół gospodyń wiejskich z Leszna, Mchowa, Dobrzankowa i oczywiście samych uczestników projektu.
„Tradycje kulinarne w gminie Przasnysz” to projekt, który został dofinansowany w ramach tzw. małych projektów z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (działanie 413 „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju”). Dzięki temu przez kilka tygodni społeczność gminna miała okazję uczestniczyć w najrozmaitszych zajęciach związanych z odkrywaniem tradycji kulinarnych. A że warto się o to starać – o tym powinien przekonać niedawny wyjazd przedstawicielek gminy na galę do Warszawy, podczas których wręczano nagrody za potrawy i produkty regionalne. Gmina Przasnysz znalazła się w wąskim gronie laureatów konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski.
W trakcie podsumowania można było obejrzeć ciekawą relację z warsztatów, a także posłuchać na żywo występu zespołu kurpiowskiego z Zarąb (gm. Chorzele). Program artystyczny przeplatany był piosenkami, przyśpiewkami i gadkami ludowymi, a artyści ubrani w oryginalne stroje kurpiowskie wręcz zachwycali zebraną publiczność.
Po części oficjalnej przyszedł czas na poczęstunek. Oprócz tradycyjnego obiadu były stoiska z potrawami staropolskimi przygotowanymi przez uczestników projektu. Każdy więc, kto przybył na podsumowanie projektu do biblioteki w Bogatem, po prostu nie mógł wyjść stąd głodny.
Urząd Gminy Przasnysz pracuje:
od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 - 16.00